Twintig Sazlessen van Sazdocent Mutlu Kizelgedik

Sazlessen

Mei 2020

Twintig Sazlessen van Sazdocent Mutlu Kizelgedik

Sinds september 2019 heeft De Toverfluit mij in de gelegenheid gesteld om Sazlessen te volgen bij Mutlu Kezilgedik te Rotterdam. Mutlu is Sazdocent aan het conservatorium aldaar. Sinds zijn lessen ben ik de Saz veel beter gaan begrijpen. Oude Turkse muziekstukken, eenvoudig en zeer basic, hebben we samen gestudeerd. Deze samenwerking met Mutlu was heel inspirerend. Het voelt als een muziekopvoeding; hij voedde mij met techniek, ritmes en Oriëntaalse toonladders, makams.
Het was alsof ik volstroomde met mijn eigen muziek; ik kom namelijk uit een Syrisch dorp aan de Turkse grens en daar waren veel Turkse invloeden. Sterker nog; mijn eigen moeder is afkomstig uit Turks-Syrische stroom-gebied van de Eufraat en ik ben opgegroeid met haar liedjes en wijsjes die uiteraard afkomstig zijn uit deze regio.

Door gebrek aan muziekscholen en door de oorlogsjaren kon ik daar geen lessen volgen en zelfs niet spelen. Noodgedwongen was ik autodidact. De lessen van Mutlu zijn daardoor als ‘thuiskomen’ voor mij. Dat de Toverfluit mij deze kans heeft gegund, is als het uitkomen van een droom. Hierdoor ben ik na 20 lessen meer Sazist geworden dan ooit. Dit is hopelijk het begin van een lange muzikale ontwikkelingsweg op Saz en elektrische Saz, de Baglama.

blogjahwad