Groetjes van Jawa uit Frankrijk

Frankrijk, Cressia 2018

Workshop met Ahmad AL Khatib and Yossef Hebisch

Het was een heel bijzondere workshop, ik dacht dat het alleen voor Oud was maar het was ook met Percussie! en dat maakte het meer bijzonder omdat ik nu wel bezig ben met Arabische percussie.

Eerste dag waren we aangekomen naar het plekje van het workshop, het was een soort boerderij met een heel groet huis, waar we allemaal daar hebben geslapen. In de eerste dag hebben we elkaar leren kennen en het was gewoon praten met alle en een beetje spelen, en toen hadden we samen avondeten. Het ontbijt, lunch en avondeten was in de zelfde plekje, in de zelfde huis, we waren in het midden van nowhere eigenlijk want er was niks, geen restaurant, of cafés of iets, maar ik vind het wel bijzonder omdat we echt goed konden concentreren en alleen aan het spelen denken.

Vanaf de tweede dag en voor elke dag was ons programma zo: na het ontbijt begonnen we om 9 uur, eerst met de oud en met oefeningen tot 11, we waren heel internationaal, en met heel veel arabische mensen, uit Cairo, Lebanon,Tunisia, Palestine, en nog een iemand uit Nederland, twee uit België, en twee uit Frankrijk, alle mensen hadden wel een goeie informatie over de oud dus de level van het oud workshop was wel hoog, gelukkig!! (Ik was ook de jongste en die enige meisje in het workshop) we hebben heelveel over Makams gepraat en over improvisatie, en ook heel veel nieuwe stukken gespeeld, ook stukken van Ahmad. Rond 11 uur begon percussie, we hadden allemaal basic informatie over de percussie dus het was alleen om de percussie en de ritme te begrijpen en een beetje te spelen en ook om het te gebruiken om ons gevoel op de oud met de ritme te verbeteren. we hebben heel veel arabische ritme gespeeld maar ook keken we over het overkomsten ritme uit andere landen en culturen, bijvoorbeeld, India, Latin, etc. En zo gingen we door tot 13 uur, om 13 uur hadden wij samen de lunch, en het was heel gezellig en we konden samen zitten buiten in het natuur en praten over muziek of andere dingen.

Ik had wel een privé les met Ahmad kan krijgen! en dat was het mooiste voor mij om even een uur lang een les met hem te hebbenomdat hij een heel goeie spelen en bijzonder docent. Ik zei dat ik mijn zelf met improvisatie wil verbeteren daarom wil ik met hem er over gaan werken, omdat ik voel dat ik daarover een probleem heb en toen zei hij ok speel maar iets, en ik heb wat geïmproviseerd en toen zei hij ok waar is het probleem? Maar hij vond dus dat ik heel goed kan spelen maar hij heeft me wel wat tips gegeven om mijn informatie en mijn idee met de improvisatie goed te organiseren.

Ik had ook een privé les met de Percussie met Yossef op de Daf, en het was heel special omdat ik met de Daf, alleen zelf aan werk en het was dus het eerste keer dat ik echt les had, hij heeft verteld over het instrument en ook de basic techniek over het instrument gegeven en ook een paar oefeningen waar ik nu kan aanwerken. En hij vond dat ik wel iets goeds kan bereiken met het
instrument!

Elke avond hadden we een soort klein concert waar wat mensen gingen spelen. Op de laatste avond gingen we allebei samen spelen en zingen, maar omdat de meeste mensen Arabisch waren gingen wij de arabische liedjes zingen, en het ging tot 2 uur s’nacht door. de laatste dag had Ahmad en Yossef voor ons gespeeld en alle de stukken opgenomen voor ons. Het was dus heel bijzonder om daar te kunnen zijn.

Liefs,

Jawa